MENU   O NAS   LINKI

Rozdanie legitymacji członkowskich Caritas - Święto Patronalne Caritas - 17 czerwca 2006r.

17 czerwca 2006 r. w Sanktuarium św. Brata Alberta ECCE HOMO w Krakowie (ul. Woronicza 10) miały miejsce obchody Święta Patronalnego Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Świętowanie rozpoczęły ciekawe i wesołe prezentacje przedstawicieli Szkolnych Kół Caritas (o godz. 9.30). Łącznie przybyło do Sanktuarium ponad 450 uczniów wraz z rodzicami, opiekunów i asystentów SKC, a także pracowników i wolontariuszy Caritas naszej archidiecezji.
Po uroczystej Eucharystii (o godz. 11.00), celebrowanej przez byłego dyrektora Caritas, ks. prałata Jana Kabzińskiego, wręczono 345 nowych legitymacji członkowskich, które formalnie są potwierdzeniem przynależności każdego ucznia do Szkolnego Koła i struktur Caritas Archidiecezji. Zobowiązują one młodzież i dzieci do większej pracy, przykładu i bycia dobrym wolontariuszem. Stawiają zadanie szerzenia idei bezinteresownej pomocy, tam gdzie Bóg ich pośle. Legitymacje mają być co rok uaktualniane pieczęcią Caritas.
W archidiecezji od września 2005 roku rozpoczęło działalność już 34 Szkolnych Kół Caritas. Pierwsze legitymacje otrzymało już w lutym 200 uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Szkolne Koła w tym momencie skupiają wokół siebie ok. 1500 wolontariuszy Caritas. Organizacja ta ma na celu uczyć i wychowywać do miłości, dobroci, dzielenia się z innymi i pobudzać w młodych ludziach wyobraźnię miłosierdzia. Eucharystię koncelebrowało 7 asystentów kościelnych (kapłanów odpowiedzialnych za formację SKC) oraz ks. Dyrektor Caritas, Bogdan Kordula, ks. prałat Tadeusz Dąbrowski (pb Parafii św. Marcina w Biskupicach), ks. Tomasz Pilarczyk (opiekun SKC w archidiecezji) oraz kapłani pracujący w ośrodkach Caritas.
Po Mszy Św. Siostry Albertynki (gospodarze tego miejsca) zaprosiły wszystkich na smaczny bigos, herbatę i ciastka. O godz. 13.00 dla uczestników święta zagrał zespół New Day. Promował on nową, już piątą swoją płytę pt.: „Piątka”, w której dużo jest odniesień do współczesności, do fenomenu świętości, osiągalnej przez każdego i każdą, młodszą i starszą, dziecko i dorosłego.

Tekst pochodzi ze strony Caritas Polska - www.caritas.pl

document.write(getDateStr() + " roku")

CARITAS ARCHIDIECEZJI KRAKOWSKIEJ

CARITAS POLSKA